IMG 20221115 WA0024

RSD Šibenik

HNK “Šibenik” osnovan je 01. prosinca 1932. godine, a nosio je ime RSD Šibenik. Usprkos tome, konstituirajuća Skupština održana je tek 30. kolovoza sljedeće godine.
Za prvog predsjednika izabran je dr. Martin Čičin – Šain, a dužnosti potpredsjednika obnašali su Nikola Radić i Ivo Vikario. Uz navedene, vodstvo kluba činili su i Petar Škarica, Josip Radl, Nikola Božikov, Ivan Lakoš, Robert Alfier, Stjepan Mikšić, Oto Grabovac, Vlade Škerlep, Krste Antunac, Mijo Blaće, Živojin Miljuš, Ante Karković i Nikola Šarac.
Djelovanju kluba veliki je problem predstavljalo nepostojanje igrališta, pa je ono sagrađeno u Crnici i otvoreno 31. svibnja 1936. godine. Igralište je otvoreno prigodnim turnirom na kojem su osim Šibenika i Osvita (prvog registriranog kluba u Šibeniku), nastupili AŠK i Split.
Pravo nastupa u Splitskom podsavezu, Šibenik stječe tek 1938. godine te pobjeđuje Split, AŠK, Nadu i benkovački Velebit, ali se nisu uspjeli kvalificirati za Prvu ligu Splitskog nogometnog podsaveza jer su izgubili obje utakmice protiv dubrovačkog Građanskog.
Već spomenuti “Osvit” i RSD “Šibenik” usko su surađivali i nerijetko su igrali utakmice koje su privlačile velik broj ljubitelja nogometa. “Osvit” je svoje utakmice igrao na stadionu “Rade Končara”, odnosno stadionu na kojem i danas nogometaši Šibenika igraju svoje utakmice.

Od 1992. do danas

Od 1992. godine NK “Šibenik” član je Prve Hrvatske nogometne lige, sve do sezone 2003./2004. kad je izgubio status prvoligaša. No, 13. svibnja 2006. ponovno se vraća u elitni razred hrvatskog nogometa gdje u prvoj povratničkoj sezoni osvaja 4. mjesto. U sezoni 2009./2010. klub je ostvario najveće uspjehe u neovisnoj Hrvatskoj: četvrto mjesto u prvenstvu donijelo je i povijesni izlazak na europsku scenu. Domaće utakmice Šibenik je igrao u Dugopolju, odnosno na Poljudu, doživio je remi, odnosno poraz, dok je na gostovanjima ostvario dvije pobjede – 3:0 kod Slieme Wanderers na Malti, odnosno kod ciparskog Anorthosisa, 2:0. U istoj sezoni igralo se i finale Kupa, no, nažalost pobjednički trofej ponio je splitski Hajduk. U sezoni 2011./2012. Šibenik ispada iz Prve lige te sljedeće godine ne dobiva licencu odlukom HNS-a, i pada u Treću HNL. Iz drugog pokušaja (sezona 2014./2015.), Šibenik se vraća u 2. HNL pod vodstvom Mirka Labrovića. Povratak u Prvoligaško društvo uslijedio je u sezoni 2019./2020. kada nakon 19 odigranih kola, Šibenik ima 8 bodova prednosti nad drugoplasiranom Croatia Zmijavci. Zbog pandemije korona virusa, HNS je zamrznuo ljestvicu i u lipnju proglasio Šibenik prvoligašima.

ZANIMLJIVOSTI

1913. godine Joso Rora – Juras iz Beča donosi prvu nogometnu loptu u Šibenik, ali se prva javna nogometna utakmica odigrava tek dvije godine kasnije između klubova „Heroj“ i „Zrinjski“. Nekoliko godina kasnije, 1922., odigrana je i prva međunarodna utakmica u kojoj je posada engleskog trgovačkog broda pobijedila momčad „Osvita“ s 2:1.
Pedesetih godina, Šibenik je odigrao i susrete sa reprezentacijom češkog Brna, austrijskim Red Starom, reprezentacijom engleske flote, austrijskim Gloggnitzom i austrijskim Hittingom. Nedugo zatim i protiv reprezentacije Sovjetskog saveza.

LATEST NEWS

1. NL

Standings provided by Sofascore